Välj en kraftigare tygpåse!

choose-a-heavier-cloth-bagIngen har väl idag missat att det är ett kritiskt läge för miljön över hela jordklotet. Alla måste bidra med det man kan för att stoppa slöseriet av resurser som pågår, ibland helt okritiskt.

Ett område där det arbetas flitigt för att minska på sopor och slöseri, är att få ner användningen av plastpåsar. Ett mycket bättre alternativ på så många sätt, är tygpåsen.

Tygpåsen sliter inte alls på miljön på samma sätt som plastpåsen gör. Dels på grund av att de två tillverkas av olika material och med olika miljövänliga processer, men också för att tygpåsen håller så mycket längre. En plastpåse kanske slängs bort efter att bara ha används till att bära hem matvaror från affären, medan en tygpåse för samma aktivitet, kan användas om och om igen, flera år.

En lite rejälare tygpåse i kraftig polyester med ordentliga handtag, fungerar i alla väder. De flesta butiker säljer idag egna tygpåsar med sin logo och butikens namn tryckt på. Detta skapar en positiv attityd till butiken då man som kund känner att butiken försöker göra något för miljön och minska på försäljningen av sina plastpåsar. Varje gång man använder tygpåsen känner man sig dessutom duktig, för att man själv också bidrar till att hjälpa miljön och undvika att köpa ännu en plastpåse som bara hamnar i en låda hemma eller blir till soppåse, och sen var dess användning slut.

Ibland kommenteras att tygpåsar är så mycket dyrare än en plastpåse. Om man tänker att en tygpåse kan kosta ca 20 kr och en plastpåse ligger på runt 2 kr, inser var och en genast hur fort det går att tjäna in de där 20 kronorna. Varje gång man inte köper en ny plastpåse hjälper man miljön mycket mer än man kanske tror. Använder man samma tygpåse ett helt år har man dessutom tjänat massor med pengar!